Това заяви пред bTV шефът на КНСБ Пламен Димитров.  Коментарът му

...
Това заяви пред bTV шефът на КНСБ Пламен Димитров.  Коментарът му
Коментари Харесай

Синдикатите остават в стачна готовност, въпреки заявката за увеличение на заплатите

Това съобщи пред bTV шефът на КНСБ Пламен Димитров. 

 

Коментарът му идва откакто по-рано през днешния ден финансовият министър Асен Василев уточни, че е допустимо настояванията на протестиращите синдикати за по-високи заплати да бъдат изпълнени. За да се случи това обаче би трябвало да бъдат орязани разноските в други браншове. 

 

План-сметката за 2023 година бе утвърдена на първо четене, само че се чака преди да бъде дефинитивно прегледан в пленарна зала, бюджетът да бъде прекроен. От ГЕРБ дадоха обещание да внесат предложение за нараствания на заплатите в разнообразни браншове за близо 200 млн. лв.. Миналата седмица в Народното събрание синдикатите започнаха и срещи с представители на парламентарните групи в опит да се обсъдят опциите. 

 

Предстои среща на членове на бюджетната комисия във финансовото министерство при започване на идната седмица, с цел да се уточнят възможни буфери, които могат да се обезпечат, само че в границите на 3-процентен недостиг.

 

“Не е просто, само че не е и комплицирано. Трябва да спазим рестриктивните мерки на недостига - 3% от Брутният вътрешен продукт. Ние сме за еврозоната. Приходите обаче са напрегнати. В разходната част има две пера, откъдето да се вземат средствата - едно от тях са финансовите разноски, които бяха понижени с 2 милиарда лв. от Асен Василев - 8.2 милиарда са планувани ”, уточни Димитров. 

Той съобщи, че към 1,5 милиарда лева от тях към този момент са осъществени. 

 

" 6,5 милиарда да похарчим за пет месеца до края на годината – това по какъв начин ви се коства? ", попита риторично президентът на КНСБ.

 

Вторият източник съгласно него са средствата за прехрана, да вземем за пример парите за горива.

 

" 7 милиарда похарчихме през 2022 година, 5 милиарда бяха през 2021 година За 2023 година сме заложили 9 милиарда при намаляващи цени. Там също има към 100 млн. лева благоприятни условия ", добави Пламен Димитров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР